Kliniek Vercauteren-Drubbel

Beschrijving

Kliniek Vercauteren-Drubbel, sinds 1908 bediend door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Hoekpand, volgens archiefstukken aanvankelijk bebouwd met een rij van vier huizen met twee bouwlagen, van 1839. Een deel daarvan bleef bewaard, namelijk in de vijf linker traveeën aan het Oktrooiplein met rondboogvormige muuropeningen op de benedenverdieping. Bovenverdieping met hoge rechthoekige vensters met bewaard houtwerk op doorgetrokken onderdorpels. Derde verdieping later toegevoegd.

Hoekpand met Koopvaardijlaan volgens archiefstukken in 1866 vervangen door nieuwe huizengroep van drie en een halve bouwlaag, lijstgevel van acht traveeën aan Oktrooipleinzijde, zes traveeën langs de Koopvaardijlaan en een afgeschuinde hoektravee voorzien van steekboogvormige omlijste muuropeningen en een mezzaninno. Vensterregisters horizontaal gemarkeerd door de omlopende cordons. Beide later samengevoegde panden onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Eenvormig herbepleisterde en geschilderde lijstgevels ontdaan van alle originele stucversiering, voornamelijk rond de vensters: heden geschilderde platte bandomlijstingen. Gewijzigde toegangen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1839/1536 en 1866/10101.