Fabriek T. Vercoutere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabriek T. Vercoutere

Beschrijving

Voormalige fabriek van T. Vercoutere voor verwerking van textielafval ("lins bruts et étoupes"). Thans voornamelijk kantoren en depots van een brouwerij. Vermoedelijk gebouwd circa 1880, grote uitbreidingswerken circa 1900, in 1904-05 en rond 1910.

Nummer 118, vroeger woonhuis, thans kantoren, daterend van 1880. Statig gebouw van drie bouwlagen onder mansardedak (leien). Oorspronkelijk dubbelhuis, in 1930 opgesplitst in twee woningen, thans zonder deur aan de straat. Uitgewerkte straatgevel van baksteen met gekleurde banden op penanten. Traveeën met getoogde vensters gevat in getoogde nissen. Balustradebalkon door drie middentraveeën van bel-etage. Kroonlijst rustend op modillons. Eertijds aan rechter zijgevel rond traptorentje. Erkervormige uitbouw onder doorlopend mansardedak aan achtergevel.

Voorts verschillende fabrieksgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, meestal naar ontwerp van aannemer Schauvliege, grotendeels aangepast aan hun nieuwe functie.

Fabrieksgebouwen. Twee parallelle vleugels onder zadeldak met blinde trapgevels voorzien van metalen bekroning, daterend van circa 1881. Verbonden door overdekte doorgang met zadeldak (golfplaten) ondersteund door enkelvoudig Polonceauspant (van 1904). De binnenkant van de oude vleugels zijn geritmeerd door verdiepte traveeën met lisenen op sokkel en aflijnend baksteenfries, oorspronkelijk met getoogde openingen.

Rechts erachter aanleunend bakstenen gebouwtje van één bouwlaag onder plat dak, vermoedelijk magazijn van 1920. Rechthoekige verdiepte traveeën hier en daar voorzien van industriële boogramen met metalen roedeverdeling. Afgekante hoektravee. Recentere wijzigingen.

De zogenaamde fabriek (volgens bouwaanvraag), achter bovengenoemd complex, dateert van de verbouwingswerken van 1904 uitgevoerd door Schauvliege. Rechthoekige blok van twee bouwlagen onder plat dak. Verdiepte traveenissen oorspronkelijk voorzien van kleine getoogde bovenlichten. Aan de westgevel eertijds met goederenlift boven het kleine aanbouwsel. Volgens de bouwaanvraag waren de ruimten overspannen met troggewelven steunend op gietijzeren zuiltjes. Achteraf is dit gebouw aan de noord- en oostkant uitgebreid.

Voormalige machinekamer en aanleunend ketelhuis in 1899 opgericht aan de ringspoorlijn, grotendeels verbouwd.

Magazijnen (ten oosten) bestonden reeds gedeeltelijk voor 1900 maar werden aanzienlijk vergroot (achtentwintig traveeën) in 1904, en naderhand verhoogd. Bakstenen gebouw overdekt met verschillende schilddaken (één per twee traveeën). Gevels onderverdeeld door verdiepte nissen met oorspronkelijk bekronend rondboogfries, thans met recentere schuifpoorten. Volgens bouwaanvraag eertijds met drie rijen gietijzeren zuilen met opstaande randen aan het kapiteel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling VII, 1881/15, 1900/1, 1904/4.
  • Stadsarchief Gent, Openbare Werken reeks VII, beluiken, 1355-56, N.21.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1880/B/32, 1904/B/28, B/58, 1920/B/21, 1930/N/13.