Landhuis Hof van Baeckelmans

Beschrijving

Oorspronkelijk 18de-eeuws kasteel, zogenaamd Hof van Baeckelmans of Kasteel Lissnyder bestaande uit twee aansluitende vleugels met verschillende hoogte gelegen aan de vaartoever; naar aanleiding van de verbredingswerken van de vaart gesloopt in 1979 en nadien heropgericht als twee afzonderlijke gebouwen.

Linker deel: dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, oorspronkelijk mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde natuurstenen lijstgevel met kruiskozijnen en geblokt rondboogpoortje met jaartal "Anno 1738" op deurimposten onder oculus. Links lager, bakstenen aanbouwsel van twee traveeën met rechthoekige vensters en steigergaten, half mansardedak.

Rechter deel: afwijkende reconstructie van vijf traveeën en twee bouwlagen, met elementen verwijzend naar de vroegere classicistische, bepleisterde en beschilderde kasteelvleugel: middenrisaliet met balkon en afsluitend driehoekig fronton.

Auteurs: Steyaert, Rita