erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Theresia van Avilla

bouwkundig element
ID
18511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18511

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Theresia van Avilla, gebouwd als publieke kloosterkapel van het aangrenzende klooster van de zusters der Kindsheid Jesu (Meulesteedsesteenweg 184) en als dusdanig in gebruik genomen in 1882. De aanvankelijke hulpkerk van de Heilige Kerstparochie werd in 1909 een zelfstandige parochiekerk. Eenbeukige kapel van zes traveeën gelegen tussen de oorspronkelijke directeurswoning van het klooster en het eigenlijke klooster, met een afgesloten geplaveid voorpleintje. Vijfzijdig uitgebouwde doopkapel tegen de tweede travee van westelijke zijgevel, koor van één travee met driezijdige koorsluiting en twee vlak afgesloten zijkoren. Sobere neogotische baksteenbouw onder leien zadeldak met achtkantige dakruiter vlak achter de voorgevel (noord). Eenvoudige voorpuntgevel met schouderstukken en hoeklisenen. Spitsboogvormig portaal. Spitsboogvormige drielichten ingeschreven in dito spaarvelden.

Mobilair: orgel van circa 1840, afkomstig van elders.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Theresia van Avilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18511 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.