Landhuis Les Moulins

Beschrijving

Voormalig "kasteel Bauters", zogenaamd naar de nijveraar B. Bauters die het huis met lusttuin in 1906 verwierf (volgens kadastergegevens). Voordien genaamd kasteel "Les Moulins" en gelegen binnen een vrij uitgestrekte lusttuin aan het Kanaal Gent-Terneuzen (zie oude prentbriefkaarten). Naast het kasteel werd begin 20ste eeuw een superfosfaatfabriek opgericht door de "Société Generale Belge de Produits Chimiques". Later schakelde het bedrijf over op de productie van gelatine. Volgens archiefstukken van 1920 werd naast het kasteel een nieuwe fabriek opgetrokken door de "Société Francobelge des Colles et Gelatines". Van de oudere bedrijfsgebouwen zou niets bewaard gebleven zijn. Heden chemisch bedrijf van gelatine en lijmen, Rousselot-Benelux geheten. Het kasteel, dat heden dienst doet als bureelgebouw van het bedrijf, bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het driehoekige industrieterrein. Gelegen achter de toegang met geasfalteerde parking. De ruimte tussen het kasteel en zijn vroegere dienstgebouwen, vlakbij de zuidelijke afsluiting, is nog ingenomen door een beboomd grasperk.

Neoclassicistisch kasteeltje van twee en een halve bouwlaag met kelderverdieping, op rechthoekige plattegrond en van het dubbelhuistype, afgedekt met een schilddak (leien). Volgens kadastergegevens daterend van voor 1830, doch aangepast of herbouwd in derde kwart 19de eeuw (?). Aanvankelijk bak- en natuurstenen, heden beschilderde gecementeerde lijstgevels met sterk horizontaliserende vensterregisters, omlopende cordons en hoofdgestel. Hoge, voornamelijk rechthoekige vensters veelal met bewaard houtwerk in grote roedeverdeling. Middelste bovenvensters met geprofileerde omlijsting onder rechte kroonlijsten en een onderbroken gebogen fronton in de centrale travee; rondboogvensters in de zijtravee onder blinde ronde oculus. Klassiek hoofdgestel met oculi van de halve-verdieping in de voor- en achtergevel (zuid- en noordkant); gekorniste kroonlijst op consoles en blinde attiek met telkens drie panelen met balustervulling. Zuidgevel van vijf traveeën met uitspringend middenrisaliet van drie traveeën Noordgevel van zeven traveeën met twee licht uitspringende hoekrisalieten van twee traveeën. Middenpartij met getoogde benedenvensters in steekboogvormige spaarvelden. Bovenvensters in second-empirestijl: drie Venetiaanse vensters, twee rechts met behouden jaloeziekappen voor de zijlichten. Twee dezelfde korte zijgevels van vijf traveeën.

Voormalig dienstgebouw van geschilderde baksteen volgens kadastergegevens van 1865. Vleugel van anderhalve bouwlaag met centraal risaliet van twee bouwlagen en puntgevel waarin blinde oculus met horlogeplaat. Voorheen met een flankerende slanke toren. Voorts met vrij ingrijpend gewijzigde muuropeningen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling I (Gent), 1852/153, 1865/149.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1920/Q/12.

Het bakstenen dienstgebouw is niet langer bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Meulestedekaai 81-82, Gent [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 17 mei 2021).