erfgoedobject

Landhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
18418
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18418

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis, gedateerd 1903
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand kasteeltje in beboomde tuin, van de straat afgesloten door een bakstenen muurtje met vierkante pijlers en ijzeren hekken. Vierkant bak- en natuurstenen gebouw met twee bouwlagen onder schilddak (leien) met houten dakkapellen, op het topstuk van de linker voorpuntgevel gedateerd 1903. Voorgevel van drie traveeën gemarkeerd door breed linker zijrisaliet met bekronende neorenaissancegetinte schoudergevel met arduinen bolornamenten en gedateerd topstuk. Trapezoïdale erker over twee bouwlagen. Rechthoekige deur en vensters met negblokken en decoratief ontlastingssysteem. Rechter zijgevel met uitspringend trappenhuis, boven de kroonlijst uitgebouwd als vierkante toren met afgekante hoeken, doorbroken door kruiskozijnen onder peerspits.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

In 1948 werd door OTIS een personenlift in een gesloten schacht geïnstalleerd. Deze elektrische lift voor vier personen (nominale last 320 kg) telt vier stopplaatsen. De bordesdeuren met authentiek sluitwerk zijn houten paneeldeuren die in het van 1903 daterende interieur geïntegreerd werden. De bijhorende oproepknoppen zijn identiek en origineel. De houten liftkooi is binnenin bekleed met paneelwerk. Een naamplaatje geeft de constructeur (‘Ascenseurs OTIS Liften’) aan. Het plafond is voorzien van een witmetalen paneel, afgezoomd met een houten lichtlijst. Bewegingsdetectie verving intussen de kooideur. Op de zolderverdieping is de originele aandrijving met elektromotor en elektrisch bord (met bijhorende instructiefiche) bewaard.

  • Informatie verkregen van de eigenaar (30 juli 2021).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18418 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.