Herenhuis ontworpen door E. De Weerdt

Beschrijving

Opvallend semi-losstaand art-nouveauherenhuis, volgens de bouwaanvraag naar ontwerp van architect E. De Weerdt, van 1900. Algemeen vrij klassieke dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Parement van verschillend getinte geglazuurde baksteen op breukstenen plint en met verwerking van hardsteen voor banden, cordons en waterlijsten. Markant breed rechter zijrisaliet met bekronende neorenaissancistische geknikte puntgevel met arduinen topstuk boven faiencetegeltableau. Gekoppelde benedenvensters onder puntig uitlopende waterlijsten. Deelzuil met aanzet van kraagstuk voor ijzeren balkon (links) en houten erker (rechts) telkens met bekronend fraai ijzeren balkonnetje respectievelijk voor dakvenster met gebogen kroonlijst en deurvenster in geveltop; bekronend sleutelgatvormig venstertje. Vensters en deur met origineel houtwerk. Borstwering en fries met faiencetegeltableaus met gestileerde florale motieven. Zichtbare rechter zijgevel van een gelijkaardige travee onder sterk overkragend dekschild op fraaie houten consoles.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1900/C/22.