Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

In zijn geheel ontworpen ensemble van vier rijhuizen in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwaanvraag van 1887. Enkelhuizen van drie bouwlagen van respectievelijk vier, drie, drie en twee traveeën onder zadel- en mansardedak (nummer 383). Bepleisterd en geschilderd voorgevelparement met gelijke ordonnantie voor nummer 371-381 doch verschillende rijkere ordonnantie voor nummer 383. Verticaliserende risalieten in eerste en vierde travee van nummer 371, in derde en eerste travee van nummer 373-381 (in spiegelbeeldschema) verfraaid met lamberkijnen en festoenen in de borstwering en fries. Overige travee met balkon op zware consoles op de bel-etage. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels op panelen. Rechthoekige deuren in de risalieten. Nummer 383 met verspringende bouwlaag door de kelderverdieping. Brede linker venstertravee met verdiepte nis waarin vensters en versierde penanten met fraaie stucpanelen gevat zijn, balkon op de bel-etage. Smalle rechter deurtravee met rechthoekige deur onder gestrekte druiplijst en ovaal bovenlicht tussen voluutvormige vleugelstukken. Bovenvenster met guirlande onder de druiplijst.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1887/C/50.