Hoekcomplex ontworpen door Prosper Buyck

Beschrijving

Blokvormig hoekcomplex met de Kortrijksesteenweg, Balie- en Smidsestraat, voorheen op de dakvensters gedateerd 'anno...' (1900 volgens bouwaanvraag en naar ontwerp van architect P. Buyck). Winkelhuizen met drie bouwlagen en mansardedak (kunstleien, pannen) met vooraan twee dakvensters onder gebogen kroonlijst. Parement van witte baksteen verlevendigd met kleurige banden, natuurstenen plint en vensteromlijstingen. Rechts afgekante hoektravee voorzien van erker met fraai houtwerk op de bovenverdieping; gelijkaardige erker op de voorgevel links. Overigens verticaal gemarkeerde bovenverdieping met bakstenen lisenen die de vensternissen aflijnen. Rechthoekige deurvensters met sierlijke ijzeren leuningen en bekronende druiplijsten (bewaard houtwerk). Ruime winkelramen op de begane grond.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1900/C/8.