Herenhuis ontworpen door F. Minne

Beschrijving

Gelijkaardig herenhuis als nummer 37 onder rechts afgesnuit zadeldak (leien), volgens bouwaanvraag van 1878 naar ontwerp van architect F. Minne. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met afgevlakte bossage tussen de arduinen plint en puilijst. Hoofdverdieping met later toegevoegde driezijdige erker achter het oorspronkelijk balkon op zware consoles. Omlijste getoogde benedenvensters en rechthoekige bovenvensters op de hoofdverdieping onder rechte druiplijst; versierde borstweringen. Getoogde vleugeldeur (bewaard houtwerk) in de vierde travee. Aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen.

Interieur met behouden neoclassicistische salons (lambriseringen, schouwen, plafonds) en veranda in neo-Lodewijk XV-stijl op de begane grond en salons in neo-regence en neo-Lodewijk XV-stijl (onder meer zogenaamd "chinees salon") op de bovenverdieping.

In de tuin, bakstenen stallen in art-nouveaustijl uit eind 19de eeuw met minaretvormig hoektorentje en typische Moorse hoefijzerboogvormige vensters. Fraai geajoureerde windborden aan de topgevels en omlopende windveren onder de kroonlijst. Gebogen glazen luifel en overdekte staanplaats op de begane grond.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1878/C/27.