Hoekhuis met café ontworpen door A. De Bondt-Boelens

Beschrijving

Hoekgebouw met de Koning Boudewijnstraat, op de gevel gesigneerd "A. De Bondt-Boelens, architect" en volgens bouwaanvraag gebouwd als café in 1912. Voornaamste gevel in de Koning Boudewijnstraat met zes traveeën, drie traveeën op de afgekante hoek en één travee aan het plein, met drie bouwlagen en mansardedak (kunstleien, pannen).

Sterk verticaal gelede gevelwand met kolossale bakstenen pilasters tussen de alternerende smalle deurtravee en brede venstertravee met trapezoïdale erkers op de bovenverdieping. Gecementeerde geschilderde onderbouw met ruime vensters en reliëfpanelen met Bacchusfiguren op de penanten, saterkopjes als sluitsteen. Opgaand metselwerk van gele baksteen met gecementeerde panelen en erkers telkens verfraaid met mannenhoofdjes, saterkoppen en Bacchusfiguurtjes in reliëf.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/59.