Ensemble van burgerhuizen ontworpen door Ch. Van Driessche

Beschrijving

In zijn geheel ontworpen architecturaal ensemble met art-nouveau-inslag bestaande uit vijf rij- en twee hoekhuizen (met de Blankenbergestraat) naar ontwerp van architect Ch. Van Driessche van 1907. Gevarieerde bak- en natuurstenen gevels (hardsteen en Gobertangesteen) met drie bouwlagen en alternerende overkragende kroonlijsten en puntgevels geïnspireerd op de Normandische vakwerkbouw, onder zadeldaken (pannen). Rijhuizen van het enkelhuistype met twee of drie traveeën. Identieke onderbouwen: hoge arduinen plint met getraliede keldervensters; smalle, hoge korfboogdeur met bovenlicht en bewaard art-nouveauhoutwerk links en rechthoekige benedenvensters onder I-latei; rode en blauwe bakstenen motieven in de verdiepte borstweringen. Varianten in de bovenbouw: nummer 36 en 76 met centrale houten erker op arduinen consoles en met bekronend houten balkonnetje, gelijkaardige puntgevels in vakwerkbouw met overkragende dakschilden boven het rechter zijrisaliet (bij nummer 36) en boven het gekoppelde drielicht (bij nummer 76). Nummer 38 met gekoppeld drielicht onder I-balk op de bovenverdieping; bovenste centraal deurvenster, voorheen met balkon op behouden art nouveau getinte ijzeren consoles; aflijnende kroonlijst op houten modillons.

Nummer 78 en 94-96. Gelijkaardige hoekpanden met afgesnuite hoektravee, een brede travee aan de Koningin Astridlaan en vier traveeën aan de Blankenbergestraat. Hoektravee gemarkeerd door een houten erker op fraaie smeedijzeren consoles met bekronend houten opengewerkte erker met afzonderlijk schilddakje (bij nummer 94-96 heden verscholen achter pvc-platen). Winkelpuien op de begane grond. Bovenverdieping met verticaliserende steekboogvormige vensternissen onder donkere bakstenen strek. Zijgevels met middenrisaliet van twee traveeën met identieke bekronende puntgevels als bij nummer 36 en 76. Aflijnende overkragende kroonlijst op houten modillons, (bij nummer 94-96 eveneens verscholen).

Nummer 98- 106, evenals Blankenbergestraat 39, werden reeds sterk verbouwd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/B/38 & 1907/B/39