Pleinbeluik Beluik Stevens

Beschrijving

Merkwaardig pleinbeluik zogenaamd "Beluik Stevens" met veertien huisjes toegankelijk via open toegang tussen twee rijhuizen, van 1862. Twee naar elkaar toe vernauwende gevelwanden waardoor sterk perspectivisch uitzicht. Hoge, verankerde witgeschilderde bakstenen gevels van drie bouwlagen met repeterend schema. Haast rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, in deurtravee blind. In het midden rij kolenbakjes, een armpomp en een rij toiletten (twee maal zeven, rug aan rug). Tegen de afsluitende muur, tussen de twee wanden, kapelletje van Maria van Lourdes in gecementeerde imitatierots.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1862/8981.

Auteurs: Lanclus, Kathleen