Burgerhuizen ontworpen door Jules P. Ledoux

Beschrijving

Twee resterende, onderkelderde rijhuizen van een vrij apart art-nouveau-ensemble dat oorspronkelijk drie huizen omvatte (nummer 11, heden totaal vernieuwd), met twee bouwlagen en ieder twee traveeën, onder mansardedak (leien), volgens archiefstukken van 1902 en naar ontwerp van architect Jules P. Ledoux. Plintsteen (nummer 9) vermeldt architect Jules Pascal Ledoux en jaartal 1903. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op verspringende arduinen plint (confer opklimmend straatniveau). Opvallende klokvormige dakvensters met door stuc gemarkeerde aanzetten en boog, breed topstuk bekroond met driehoekig fronton en obelisk. Gebogen verbindingsstukken tussen dakvensters en geveluiteinden. Korfboogvormig getralied keldervenster en zelfde gebogen venster van verhoogde begane grond ingeschreven in een muurveld. Gekoppelde steekboogdeurvensters met rondboogvormig zoldervenster ingeschreven in flessenvormig spaarveld. Doorlopend balkon met sierlijke ijzeren leuning, midden met hek als scheiding tussen nummer 7 en 9. Markerende booglijsten voor vensters en voor rondboogvormig bovenlicht van rechthoekige deuren. Origineel houtwerk van vensters en deuren behoeden.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1902/L/6.