Rijksnormaalschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksnormaalschool

Beschrijving

Rijksnormaalschool met bijhorende lagere oefenschool en kindertuin. Complex neogotisch gebouw met vier vleugels rondom een onregelmatig rechthoekig binnenplein en kleine losse bijgebouwen in de door een muur met ijzeren hekken afgesloten zijtuinen, het geheel opgetrokken op een spievormig terrein. Aanvankelijk gepland als meisjesnormaalschool, doch kort voor de ingebruikname der gebouwen geruild tot jongensnormaalschool. Het bijgebouw nabij de hoek met de Hofbouwlaan tegenover de Botanische tuin deed van 1889 tot 1937 dienst als rijkstuinbouwschool, nadien overgebracht naar Melle. Volgens archiefstukken opgetrokken in 1879-1882 naar ontwerp van E. Willame en P. Goovaerts, architecten van de dienst Burgerlijke Gebouwen van Brabant.

Voorgevel van twee bouwlagen en eenentwintig traveeën met midden- en hoekrisalieten van drie traveeën en drie bouwlagen, onder leien zadeldak voorzien van twaalf getrapte dakkapellen, dakvenster voor de risalieten. Verankerde rode bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met keldergaten. Sterke verticale gevelritmering door het toepassen van gekoppelde getoogde vensters in Brugse travee versierd met arduinen traceerwerk en profiellijsten. Uitspringende middentravee van middenrisaliet met ruime rondboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting. Aflijnende houten kroonlijst met modillons.

Vleugel aan de Hofbouwlaan met gelijkaardige lijstgevel van negentien traveeën met slechts zes getrapte dakkapellen. Hoek- en middenrisaliet met trapgeveltop. Achtergevel met op de rechterhoek aanleunende zware ronde toren van vier en een halve bouwlaag, geleed door arduinen waterlijsten (derde geleding achthoekig) en onder leien spits. Links aan de Hofbouwlaan palend bijgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met markerende, begroeide ronde hoektoren. Vrijstaand bijgebouw (voormalige rijkstuinbouwschool) in dezelfde bouwtrant en met onregelmatige L-vormige plattegrond onder snijdende zadeldaken. Achthoekige toren van drie een een halve bouwlaag in de oksel van het gebouw.

• Stadsarchief Gent, reeks F, nummer 80(7).
  • DUMAREY R. & HEYSE M. 1980: 100 jaar Rijksnormaalschool Gent 1880-1980, Gent, 27-57.

Aanvullende informatie

Tegen de muur van de inkomhal werd een monument geplaatst op een speciaal hiertoe ontworpen locatie. Het monument bestaat uit twee boven mekaar geplaatste gedenkplaten: het bovenste is ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, dat eronder ter ere van die van de Tweede Wereldoorlog. Rechts onderaan vinden we de signatuur van de kunstenaar: "JOSUÊ DUPON".

• DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.