Molenhuis en jeneverstokerij Hof van Breedam

Beschrijving

Voormalig molenhuis en jeneverstokerij gelegen op een nagenoeg driehoekig perceel tussen Mechelsesteenweg en Klaterstraat. Van 1652 tot 1893 stond hier de molen van Blaasveld (zie bewaarde molensteen op binnenplaats en rest van de molenberg). U-vormig ingeplant woonhuis, wagenhuis en jeneverstokerij met oudere kern, vermoedelijk na 1930 (verkoop van inboedel) grondig aangepast met recuperatiemateriaal afkomstig van afbraken in het Mechelse.

Deels bepleisterde (woonhuis) en witgeschilderde gebouwen van één bouwlaag onder zadel- en schilddak (nok parallel aan en loodrecht op de Klaterstraat, riet en Vlaamse pannen), pseudo-vakwerkbouw voornamelijk aan de zuidgevel en voor de jeneverstokerij. Rechthoekige muuropeningen, beluikt en in arduinen omlijsting voor het woonhuis; jeneverstokerij met houten lateien, ronde schouw op vierkante basis en bewaarde inrichting met rode tegelvloer, houten moer- en kinderbalken. Open wagenhuis met op zuidoostelijke hoek een vierkante duiventoren.

Recuperatiemateriaal verspreid over het terrein: fantasierijke toegangspoort met wapenschild (westelijke punt), zonnewijzer met jaartal 1739 (ten noordwesten van het woonhuis), nieuwe gevelsteen "1637" (deur in de oostgevel), bewaarde molensteen, pomp en ijzeren uithangbord (tegen de west- en noordgevel van de jeneverstokerij), waterput ten oosten en rest van de molenberg (ten noordoosten) die in 1896 gedeeltelijk werd afgevoerd.

• DE WIT J., Agrarische toestanden te Blaasveld door de eeuwen heen, in 't Vaartland, IV, 1976, nummer 4, p. 8.
  • VAN BALBERGHE J., De molen van Blaasveld en het geslacht der maaldersfamilie Van Breedam, sine loco, [1954].

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Volgens een studie van Frank Becuwe over mouterijen is er in de stokerij nog een ast aanwezig met gemetselde eestoven en een tremelvormige hel.

• BECUWE F. (publicatie in voorbereiding): Tel orge, tel malt. Groot- en kleinmouterijen in Vlaanderen (ca. 1850 – ca. 1950).