Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Ver achterin gelegen landhuis met omringende tuin. Langgestrekt empire getint gebouw van twaalf traveeën met één bouwlaag en heden mansardedak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat) met houten dakkapelletjes, daterend van 1827 (confer cartouche in voorgevel). Volgens iconografisch materiaal voorheen een lusthof in traditionele bak- en zandsteenstijl onder meer met trapgevel en kruiskozijnen. Een gevelsteen met jaartal 1680 en voorstelling van een zwarte radijs is in de rechterzijgevel van het huidige gebouw bewaard gebleven. Naar verluidt liet een bekend Gents magistraat, Dubois, het empiregebouw optrekken als buitenverblijf (confer Latijnse inscriptie op de cartouche met chronogram "sIt reqUIetI LItIuM haeC VILLVLa DestInata").

Bepleisterde en oranje geschilderde voorgevel met markant centraal hoger opgetrokken risaliet onder haaks afgewolfd dak. Begane grond met driezijdig uitgebouwde erker, volgens archiefstukken toegevoegd in 1906 en in 1949 door de huidige eigenaars omgebouwd tot ingangsportiek met centrale rechthoekige deur met imitatie empire-waaier (confer originele waaier in achterdeur); aflijnende Toscaanse pilasters. Bovenverdieping met twee rondboogvensters onder booglijst op imposten; centrale cartouche en gevleugelde puttihoofdjes in de zwikken; persiennes. Aflijnend eenvoudig hoofdgestel. Zijtravee met rechthoekige vensters met persiennes.

Achtergevel met oorspronkelijk slechts woongedeelte in linkerhelft en rechts inspringend gedeelte. Bij verbouwingswerken in 1949, toevoeging van een breed raam en drie rondbogen met overdekt terras; vervanging van het zadel- door een mansardedak. Eveneens centrale, hoger oplopende travee met rondboogvenster met ijzeren leuning en persiennes. Rechthoekige deur met empire-waaier in de vijfde travee. Links en rechts van het woonhuis, ijzeren hekken tussen vierkante gemetselde hekpijlers. Links voormalige stallingen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Beschilderde baksteenbouw geleed door bakstenen pilasters. Oorspronkelijk getoogde poorten. Linkertravee omgebouwd tot woonhuis.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling IX (Gent), 1906/4.