Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Beschrijving

Ensemble van drie woningen in fraaie baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Geo Henderick, volgens bouwaanvraag van 1927, gebouwd samen met een huis en drie autobergplaatsen in de Sportstraat (huis gesloopt). Symmetrisch opgebouwde gevelwand met twee identieke enkelhuizen (spiegelbeeldschema) die het centrale dubbelhuis flankeren. Enkelhuizen van twee traveeën met drie bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen) gemarkeerd door een breed vensterrisaliet met bekronende klokgevel en trapezoïdale erkers op de bovenverdieping. Smalle deurtravee met achthoekig bovenvenster en inspringende bovenste travee met terrasje. Decoratieve vlakversiering door middel van verspringende bakstenen.

Nummer 2. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen en mansardeverdieping met drie erkervormige vensters, gebouwd als eigen woning en atelier. Gemarkeerde centrale erker en gelijkaardige zijpenanten. Arduinen onderbouw met centrale deur met smeedwerk en deurtrekker in de vorm van een zeepaardje en ruime rechthoekige vensters (bewaard houtwerk).

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/A/11.