Verenigingsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Verenigingsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vereningingsgebouw

Beschrijving

Vroeger zogenaamde "Zetel van de liberale kring Werkerspensioenkas der Plezante Vest" en "Koninklijke Laurent's Kring Vrijheidsliefde" (zie beschilderde opschriften op puilijst). Alleenstaand hoekgebouw van 1875 met zijgevel in de Spaarstraat, voorheen zogenaamd Laurentstraat (naar de kring). Bakstenen gebouw met vleugel van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (pannen), geflankeerd door twee hoekrisalieten van twee bouwlagen onder schilddak met geblokte muurbanden. Getoogde vensters in gecementeerde omlijsting gescheiden door lisenen.

Eertijds eveneens voorzien van bakkerij (1912) en kolenmagazijn met ingang (1922) in de Spaarstraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1875/C/16, 1912/B/96, 1922/E/6.

Aanvullende informatie

Het pand werd gerenoveerd, waarbij de middenpartij sterk werd aangepast: gewijzigde vensteropeningen en toegevoegde tweede bouwlaag in de vorm van een beglaasd volume. De hoekrisalieten zijn niet langer voorzien van een schilddak. Het bakstenen gebouw werd integraal grijs geschilderd.