Kasteel Ten Berg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ten Berg

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve, achterleen van de heerlijkheid Blaasveld, uitgebouwd tot speelhuis. Heden neotraditioneel kasteel, volgens gevelsteen naar ontwerp van C. Van den Bergh opgericht in 1922 ter vervanging van een ouder gebouw dat verwoest werd in 1914, heden ingericht als restaurant; bijgebouw aangepast tot garage.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking, constructief en decoratief gebruik van arduin en breuksteen. Lijstgevels gemarkeerd door risalietvormende hogere trapgevels en hoektorens. Overwegend rechthoekige muuropeningen. Voorgevel met centraal risaliet en portiek met korfbogen op natuurstenen zuilen onder balkon met ijzeren leuningen. Recente aanbouwsels achteraan. Voormalig, beschilderd bijgebouw (nummer 300) met markante trapgeveltjes, arkeltorentjes en kantelen. Rondbogige vensters.

• Blaasveldnummer, in 't Vaartland, IV, 1976, nummer 3.

Auteurs: Steyaert, Rita