Suikerijfabriek De Zon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Suikerijfabriek De Zon

Beschrijving

Voormalige suikerij fabriek "De Zon" van de zogenaamd "Samenwerkende Maatschappij Vooruit", bewaarde bakstenen gebouwen aan de straatkant (ingang en kantoren), gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Dierkens in 1910. Linkerdeel bestaande uit een overbouwde inrijpoort met topgevel: oorspronkelijk slechts één bouwlaag, reeds in 1915 met één verdieping verhoogd, doch met hergebruik van dezelfde afwerking, namelijk toog afgedekt met arduinen dekplaat en topstuk met obelisk. Poort geflankeerd door arduinen schamppalen. Ernaast gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak. Getoogde vensters per twee gekoppeld en gescheiden door pilasters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/F/12, 1915/F/5.

Auteurs: Lanclus, Kathleen