Poortgebouwen stadsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgebouwen stadsschool

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achteruitgang stadsschool

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vestibule van stadsschool

Beschrijving

Vestibule van stadsschool, opgericht in 1904 naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe. Bepleisterd geveltje met inzwenkende gevellijn op arduinen plint en afgedekt met pseudo-mansardedak (leien). Rechthoekige poort geflankeerd door schamppalen. Wegens de kwartcirkelvormige gebogen gevellijn overdekt en bekroond met hoofdgestel en gebogen fronton.

Achteruitgang in de Lavendelstraat. Baksteen verwerkt met hardsteen. Grote rondboog en bakstenen hoekpilasters rustend op hoge arduinen basis. In rondboog is een rechthoekige deur, geflankeerd door pilasters en bekroond met entablement, geplaatst. Gevelbeëindiging door middel van driehoekig fronton voorzien van sculpturale versiering.

• Stadsarchief Gent, reeks F, nummer 80(28).