UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", heden "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).

De eerste fabrieksgebouwen opgericht in 1897 zijn naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters en bevatten naast de lage spinnerij een afzonderlijk ketelhuis en machinekamer. In 1905 belangrijke uitbreidingswerken naar ontwerp van S. De Taeye en Cie met een magazijn aan de Kaarderijstraat en vooral een nieuwe spinnerij aan de Rooigemlaan, rechts van de bestaande.

Oudste spinnerij: noordelijk gedeelte (1897). Huidige kaarderij met moderne inrichting. Bakstenen gebouw van één bouwlaag en vijftien traveeën met blinde gevels onder raekemdaken, soms in de puntgevel verlicht door oculus. Erachter, aan de Rooigemlaan, geritmeerde gevel (gedichte bovenvenstertjes) aan de open-end-zaal met totaal gemoderniseerde installatie. In de zaal van de klopmachines ondersteunen gietijzeren zuiltjes met rond kapiteel balken in profielijzer waartussen bepleisterde en opgevulde troggewelfjes liggen. De drie oudste klopmachines dateren van 1935 (Saco-Lowell). Op de bovenverdieping mengkamer met raekemdaken (1905) op metalen spanten rustend via ijzeren balken op gietijzeren zuiltjes met vleugelkapiteel.

Spinnerij van het Manchestertype van 1905: witgeschilderd bakstenen gebouw van zesentwintig traveeën en twee en een halve bouwlaag (toevoeging halve-verdieping "bobinage" - in 1937) onder raekemdaken. Uitspringende traptoren onder mansardedak. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling per drie of twee gegroepeerd en gescheiden door pseudo-pilasters. De zogenaamde kelderverdieping, in feite de eerste bouwlaag, is ingedeeld in verschillende beuken door gietijzeren zuiltjes die de brede troggewelven ondersteunen. De tweede bouwlaag (spinnerij) is overwelfd met troggewelven tussen gewalste balken op kopplaten van gietijzeren kolommen. Eenvoudig ketelhuis (ten noordoosten, aan de Kaarderijstraat): twee op stookolie overgeschakelde stoomketels gebouwd in 1905 en 1908 door Jacques Piedboeuf uit Jupille, met behouden bemetseling. De fabrieksschoorsteen werd naar verluidt circa 1950 vervangen door een nieuwe.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 1897/Q/15, 1905/B/26, 1937/D/2.

Auteurs: Lanclus, Kathleen