Architectenwoning Jules Lippens

Beschrijving

Het voormalig woonhuis van architect Jules Lippens werd ontworpen in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur geïnspireerd door de Nederlandse architect Dudok en dateert volgens de bouwaanvraag van 1928.

Het pand telt drie bouwlagen en een plat dak. De voorgevel heeft een parement van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen, en wordt geritmeerd door in- en uitspringende kubistische gevelvlakken. De horizontale betonnen banden en vensterregisters op de bovenverdieping worden doorbroken door een smalle verticale partij met een venster in glas-in-lood. De deurportiek is geaccentueerd met een bovenlicht tussen doorlopende betonnen banden. Er is een afdalende toegang tot de garage rechts.

Het interieur bewaarde grotendeels zijn oorspronkelijk indeling evenals het binnenschrijnwerk, glas-in-lood, trapcontructie, radiatorkasten, hang- en sluitwerk en de authentieke verlichtingsarmaturen. Het interieur getuigt van de vooruitstrevende en aan detail aandacht schenkende art-decostijl.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier (S.N., 2006)