Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Ingangspoort van voormalige stadsschool, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe van 1910. Achterliggend schoolgebouw volgens kadastergegevens van 1906.

Gewitte bak- en natuurstenen lijstgevel met neoclassicistische inslag, van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel straat). Sokkel van ruw gekapte natuursteen omlijst door arduin. Hoger opgaand en licht uitspringend deurrisaliet bekroond door driehoekig fronton boven fries met opschrift "Stadsschool". Rechthoekige vleugeldeur in omlijsting onder gebogen fronton en tussen getraliede zijlichten; vijflicht als bovenlicht.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling VIII (Gent), 1906/71.
  • Stadsarchief Gent, reeks F, nummer 80(27).

Aanvullende informatie

Poortgebouw en préau zijn gesloopt. Maar het schoolgebouw zelf, met turnzaal met gietijzeren zuilen en polonceauspanten en de constructie van de gaanderij zijn wel bewaard.

Informatie van stad Gent (december 2021).