Volkshuis ontworpen door F. Dierkens

Beschrijving

Volkshuis gebouwd in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij VOORUIT, met winkel, koffiehuis en achter aanleunende feestzaal, volgens archiefstukken van 1912 en naar ontwerp van architect F. Dierkens. Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Begane grond met ruime rechthoekige muuropeningen voorzien van latei op geprofileerde imposten en afgelijnd door cordon. Travee van bovenverdieping per twee gevat tussen pseudo-pilasters met horizontale banden en verticale ornamentatie. Kroonlijst met modillons, op de hoeken op uitgelengde gekoppelde consoles.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/C/62.

De begane grond is in het linkerdeel aangepast. De gevel is nu geschilderd in bruine tinten.