Villa Marguerite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Marguerite

Beschrijving

Alleenstaand landhuis zogenaamd Villa Marguerite (zie opschrift in paneel) in eclectische stijl. Naar ontwerp van C. Van Herp van 1923 opgericht als luxueus woonhuis, naar ontwerp van 1938 verbouwd tot twee woningen in opdracht van A.S.E.D. (Woonwijk naar ontwerp van 1928, ten zuiden van de Vaartstraat opgetrokken ten behoeve van de werknemers van het tussen de Appeldonkstraat en de spoorlijn gelegen A.S.E.D.).

Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, breukstenen plint met keldervensters en gebruik van witte natuursteen onder meer voor de gesculpteerde panelen. De hoektraveeën van de voorgevel uitgewerkt als hogere polygonale torentjes onder leien spits, op bovenverdieping verbonden door doorlopend balkon met balustrade. Benedenverdieping met steektrap en bordes met afsluitende balustrade. Getoogde muuropeningen met origineel schrijnwerk.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1923, nummer 2 en 1938, nummer 23.

Auteurs: Steyaert, Rita