Classicistisch hoekhuis, gedateerd 1784

Heropgebouwde gevel en dak uit 1992 naar 18de-eeuwse model.

Historiek

Het gebouw werd opgetrokken in 1784. Tussen 1978 en 1992 werden zowel de bijgebouwen als het hoofdgebouw gesloopt . De gevel werd vervolgens in licht gewijzigde toestand gereconstrueerd. De houten rolluikkasten op de benedenverdieping werden niet opnieuw aangebracht, in het dakvolume werden bijkomende dakkapellen aangebracht, de schouwen werden niet gereconstrueerd, de aandaken werden lager uitgevoerd en het schrijnwerk werd naar uitzicht gereconstrueerd terwijl de constructiemethode modern is. De poort kreeg een moderne vormgeving.

Beschrijving

Heropgebouwde gevel en dak uit 1992 naar 18de-eeuwse model. Gevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt door een zadeldak (Vlaamse pannen) dat voorzien is van vier dakkapellen met afgewolfd dak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel in classicistische stijl met arduinen plint, rechthoekige vensters en een poortopening met geprofileerde omlijsting op neuten en versierde sluitsteen. De vensters zijn gevat in geprofileerde dagkanten. Op de bel-etage zijn de verdiepte borstweringen versierd met festoenen en met kruisende en gekoppelde ringen. In het middenpaneel staat een gedateerde rechthoekige cartouche vastgehouden door twee handen en omgeven door een krans. De borstweringen van de bovenste bouwlaag zijn versierd met een zwak verheven paneel met rechtgekante hoeken. De gevel wordt bekroond door middel van gekorniste, gelede architraaf met vier hangmotieven op de penanten van de middentravee, een vlakke fries en een gekorniste kroonlijst met eierlijst. Het schijnwerk werd vernieuwd naar historisch uitzicht, met uitzondering van de poort.

Achter de gevel werd een nieuw appartemensgebouw opgetrokken zonder referentie naar de historische bebouwing.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/46014/107.1, Huis in Lokeren (S.N. 2023).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000470, Huis Vrijheidsplein 20 (DE SCHEPPER J. 1978).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Lopend archief, Lokeren, Huis Vrijheidsplein 20.

Auteurs: Mertens, Joeri