Medisch Pedagogisch Instituut De Hagewinde

Beschrijving

Medisch Pedagogisch Instituut zogenaamd "De Hagewinde", voorheen "St. Benedictusgesticht", bediend door de zusters van liefde (moederklooster te Gent) en bestaande uit een groot complex van aaneengesloten schoolgebouwen, deels de straatwand volgend, deels haaks hierop ingeplant. Het hospitaal, in 1765 op de Kouter opgericht en op 6 februari 1798 tijdens de Franse revolutie afgeschaft, werd in 1801 heropgericht in een huis in het zogenaamde Kerkestraatje. Door de aangroei van de bevolking werd van 1828 tot 1837 ter plaatse een nieuw hospitaal gebouwd naar ontwerp van architect E. Cornelis (Eeklo), vanaf 27 augustus 1837 bediend door de zusters van liefde. Na de bouw van een moderner ziekenhuis in 1883 in de Zelestraat, kochten de zusters de gebouwen aan met als doel de verpleging van zwakzinnige meisjes (heden onderricht aan kinderen met licht mentale handicap). Het complex werd uitgebreid door aannemer P. Baeck (Lokeren) en voorzien van een neogotische kapel.

Indrukwekkende gebouwengroep met vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken. Interessante bakstenen voorgevel op vernieuwde arduinen plint, haaks op de straat, in totaal twintig traveeën tellend (respectievelijk twee + zeven + drie + zes + twee) van 1828-1837. Risalietvormende centrale partij van drie traveeën en uiterste partijen van elk twee traveeën, belijnd door brede lisenen van bleke baksteen. Middenrisaliet met brede rechthoekige poort in arduinen omlijsting met classicistische kapitelen en zwaar hoofdgestel, geflankeerd door vlak omlijste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels op eenvoudige voluutconsoles. Op bovenverdieping, gekoppelde centrale rondboogvensters (arduinen rechtstanden, geprofileerde boog van stuc) geflankeerd door vensters, identiek aan deze van de begane grond. Zijrisalieten met op de begane grond rondboogvensters (arduinen rechtstanden, geprofileerde boog van stuc) op doorgetrokken onderdorpels met voluutconsoles. Eenvoudige, vlak omlijste rechthoekige bovenvensters op arduinen cordon. Overige traveeën bevatten zowel onder- als bovenaan, registers van vlak omlijste rechthoekige vensters op arduinen cordon. Gevel bekroond door een gekorniste kroonlijst op klossen (zijrisalieten) en consoles (middenrisaliet).

Minder noemenswaardige overige vleugels. Kapel ingericht in de vleugel haaks achter de hoofdingang. Driebeukige ruimte met neogotische, houten zijbeukgalerijen. Interieur in de jongste jaren uitgebreid en volledig gemoderniseerd. Houten zeszijdige dakruiter met ingesnoerde naaldspits boven de altaaroplaats.

• Kloosterarchief.

Auteurs: Demey, Anthony