Brouwersgasthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwersgasthof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

Hoekhuis, zogenaamd Brouwersgasthof, met één zijde uitziend op het stationsplein. Statige neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en geschilderd, in 1857 ontworpen door architect Jean Joseph Stevens (Lokeren) in de stijl van het toenmalig station aan de overzijde van het plein; respectievelijk zes, één en zeven traveeën en twee bouwlagen onder haaks zadeldak (mechanische pannen). Volledig gewijzigde begane grond op arduinen sokkel. Bovenverdieping geritmeerd door rondboogarcade waarin dito vensters met lekdrempels en verdiepte borstwering. Klassiek geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op klossen.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 85.

Auteurs: Demey, Anthony