Neobarok herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neobarok herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neobarok herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Lokeren

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neobarok herenhuis van 1883

Beschrijving

Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke (Gent) voor de heer Hector Thuysbaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van twee oeils-de-boeuf en drie rechthoekige dakkapellen met neerhangend rolwerk en driehoekig fronton. Arduinen sokkel en begane grond belijnd met imitatiebanden, uitstralend boven de getoogde muuropeningen. Risalietvormende centrale drie traveeën gemarkeerd door rechthoekig balkon op zware consoles en met kunstige smeedijzeren borstwering. Segmentboogpoort en -vensters in geprofileerde omlijsting, op de begane grond met diamantkopsluitsteen, arduinen lekdrempel en versierde borstwering. Bovenvensters onder rechte waterlijst op consoles en met balusterborstwering. Balkondeuren overtopt door gebogen pseudofronton waarin kopmedaillon omgeven door rankwerk. Geveleinde met gelede architraaf, fries met casementen, gekorniste kroonlijst op tanden en versierde consoles.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 93.

Auteurs: Demey, Anthony