Sint-Lodewijkscollege

Beschrijving

Zogenaamd "Sint-Lodewijkscollege". Voormalig huis "Ryngaut", in 1714 gebouwd en in 1850 verkocht aan het bisdom Gent om er het huidig college in te vestigen. Sinds de restauratie van 1907 onder leiding van architect H. Vanden Broucke, een gedecapeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met brede overstek (leien) en voorzien van twee dakvensters met in- en uitzwenkende top en driehoekig fronton. Natuurstenen sokkel. Alle vensters zijn beluikte steekbogige kruiskozijnen in een vlakke omlijsting met oren, neuten, een sluitsteen en gekorniste waterlijst. In de eerste travee, een korfboogvleugeldeur met daarboven een steekbogig tweelichtvenster met hangende voluten; in de vijfde travee, schouderboogdeur met tweeledig bovenlicht voorzien van een sluitsteen, een gekorniste waterlijst en hangende voluten; laatstgenoemde komen ook voor onderaan de rechtstanden van de deur. Het dakvenster boven de eerste travee is een nabootsing van dit boven de vierde en vijfde travee, dat echter breder is en twee vensters en een ovale oculus met platte vleugelstukken bezit.

Gedenksteen in de gang: "Collegium Sancti Ludovici Anno Dni. 1909 Instauratum". Salon op de begane grond met Lodewijk XVI-interieur: lambrisering met op doek geschilderde jachttaferelen; jachttrofeeën in bas-reliëf. Op de speelplaats, ruime éénbeukige kruiskapel, met het koor naar het zuiden gericht. Neogotisch bakstenen gebouw, volgens jaarsteentjes van 1876 (beuk), in 1936 uitgebreid met transeptarmen en polygonale apsis. Beuk van vier traveeën, gemarkeerd door slanke steunberen en lancetvensters met eenvoudig traceerwerk van baksteen. Overhoekse baksteenfries als geveleinde. Tegen de ingebouwde voorgevel, vierkante arduinen gedenksteen met bisschopsteken van Monseigneur M. van der Noot en lijfspreuk "Anno - Respice Finem - 1769". Transeptarmen en zevenzijdig koor, in analoge stijl. Interieur met pleisteren kruisribgewelven, overigens volledig gemoderniseerd.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 45-47.
  • VAN WINCKEL H., 125 jaar Sint-Lodewijkscollege, De Souvereinen, jg. 6/3, 1975, p. 77-83.