Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

Beschrijving

Naar verluidt oorspronkelijk behorend aan het eertijds nabijgelegen klooster van Oudenbos. Verzorgde veldkapel omgeven door linden vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige bakstenen constructie afgedekt door een zadeldak (Vlaamse pannen). Beraapte en geschilderde gevels. Voorpuntgevel met licht getoogde deur onder waterlijstje. Verweerde zandstenen cartouche in de geveltop. Zijgevels met klein getoogd venstertje, onder de dakrand geplaatst.

• VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 48/1, 1936, p. 34.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het kapelletje, beeldbepalend gelegen op de hoek van twee kleine landelijke wegen, dateert uit de vroege 18de eeuw of is mogelijk 17de-eeuws in oorsprong. De kapel is weergegeven op de Poppkaart en ook de Ferrariskaart geeft een aanwijzing van een bestaande kapel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002168, Woning horende bij de voormalige abdishoeve van het voormalig klooster van Oudenbos, met knotlinde en Onze-Lieve-Vrouwkapel (VAN BRANDEN G. 2001).