erfgoedobject

Klooster der zwartzusters, later rijkswachtkazerne

bouwkundig element
ID
17884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17884

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster der zwartzusters, sinds 1799 in gebruik als rijkswachtkazerne. De congregatie werd in 1765 gesticht met als doel de noodlijdende inwoners van Lokeren te helpen; ontbonden tijdens de Franse revolutie op 6 februari 1798.

Achterin gelegen gebouw met ruime voorkoer met rode klinkers en bloemperkjes. Bakstenen constructie met gerotste en geschilderde voorgevel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien). Risalietvormende zijtravee. Eenvoudige rondboogvensters, met lekdrempels op de begane grond en tot cordon doorgetrokken dorpels op de bovenverdieping; de imposten lopen aldaar eveneens door over de penanten. Rondboogdeur in derde, vijfde en zevende travee.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis der stad Lokeren, Gent, 1884, p. 227-230.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster der zwartzusters, later rijkswachtkazerne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17884 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.