Textielfabriek Gonzalez Cock

Beschrijving

Textielfabriek Gonzalez Cock, gevat tussen Kleine en Grote Dam, en Durmelaan, met hoofdtoegang langs de Kleine Dam en voormalige zij-ingang langs de Heirbrugsteeg. Circa 1810-1815 begonnen als klein atelier, sinds 1830 door de concurrentie van de Gentse nijverheid, geëvolueerd naar industriële fabricatie. Eerste stoommachine in gebruik in 1848. Sinds 1888 beheerd door Gonzalez Cock en sinds 24 december 1924 omgevormd tot N.V.

Voornamelijk vlasverwerkende fabriek, in de loop van de 20ste eeuw bijna volledig verbouwd, met verschillende afdelingen: spinnerij, twijnderij, touwslagerij, weverij en kabelmakerij. Oppervlakte van circa 2 hectare met uitgestrekte hallen onder zaagdaken (naar het oost-westen gericht, met lichtbeuk op het noorden) doorsneden door een gekasseide weg (noordzuidas), uitlopend op de hoofdingang. Kleinere gebouwengroep met skelet van beton en invullingsmetselwerk van sintelsteen, circa 1900-1910 te dateren. Twee machinegebouwen aan weerszijden van de weg, met hoge cilindrische bakstenen schouw. Onderkelderde bakstenen gebouwen onder zadeldak, met voornamelijk ruime rondboogvensters. Links gebouw van vijf traveeën met rijker uitgewerkte linker zijgevel door gebruik van zandsteen voor waterlijsten en aanzet- en sluitsteen, en van gele baksteen voor muurbanden. Voorts twee stenen met jaartal 1848 (eerste stoommachine) en 1914 (nieuwe aandrijfinstallaties, onder meer een thans verdwenen stoommachine "Bolinx" van 1911). Rechts gebouw van vier traveeën met ijzeren toegangstrap met klinkbouten en gietijzeren zuiltjes. Interieur met bewaarde stoomketel van 1911 gesigneerd "Jacques Piedboeuf, Jupille".

• Usines Conzalez Cock, société anonyme, Lokeren, in Industries de Belgique, Brussel, s.a.

Auteurs: Demey, Anthony