Eclectisch herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Beschrijving

Eclectisch herenhuis met neoclassicistische inslag van vijf traveeën en drie bouwlagen, in 1900 (zie jaarsteen) gebouwd naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) voor de heer Stanislas Cock-Cruyt. Baksteenbouw, op de begane grond volledig met arduin bekleed en uitgewerkt in bossage. Poorttravee gemarkeerd door driezijdige erker waarboven een dubbel deurvenster met imitatie Ionische pilasters, driehoekig fronton en ijzeren leuning. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting, voorzien van een rechte waterlijst op consoles, lekdrempel en versierde borstwering. Rechthoekige deur met latei op consoles, gedateerde fries en driehoekig fronton; rechthoekige inrijpoort; lagere deur met rechthoekig bovenlicht. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, versierde fries, gekorniste kroonlijst op tanden en klossen. Aangepast benedenvenster.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 101

Auteurs: Demey, Anthony