Dekenij ontworpen door Jacques van Hoecke

Beschrijving

In 1850 gebouwd naar ontwerp van architect Jacques van Hoecke (Gent). Breed dubbelhuis van twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak (nok parallel aan het plein, Vlaamse pannen). Baksteenbouw met schaars gebruik van arduin onder meer voor de sluitstenen, lekdrempels en deuromlijsting. Licht vooruitspringend middenrisaliet van vijf traveeën, waarvan elke travee gevat is in een licht steekbogige nis tussen lisenen. Korfbogige benedenvensters, voorzien van lekdrempels in de hoektravee en van een waterlijst en sluitsteen in het middenrisaliet. Centrale korfboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting met neuten en een versierde sluitsteen. Erboven een kleine cartouche met jaartal "MDCCCL". De bovenvensters zijn licht tudorbogig met lekdrempels op consoles op de hoektravee en met waterlijst en imitatiesluitsteen in het middenrisaliet. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries op het middenrisaliet versierd met rechthoekige panelen waarin een oculus, gekorniste kroonlijst. Door combinatie van grijsblauwe met rode baksteen heeft de architect een kleureffect gecreëerd waardoor deze grote bakstenen gevel toch een zekere speelsheid verkrijgt.

Interieur met indrukwekkende stucplafonds onder meer in de hal, het salon en de voorkamer. Vrij lage kelders met graatgewelven en bakstenen pijlers.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 89-90.

Auteurs: Demey, Anthony