erfgoedobject

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
17844
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17844

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl van 1911 (gevelsteen). Bakstenen gebouw op arduinen sokkel en afgedekt door zadeldaken (mechanische pannen). Gebruik van natuursteen aan vensters, deuren en topgevels. Centrale in- en uitzwenkende gevel van drie traveeën en twee bouwlagen met links een kleine ingang onder dito geveltop en rechts een smallere partij van twee bouwlagen met dakkapel eveneens voorzien van een in- en uitzwenkende top met driehoekig fronton. Natuurstenen kruis- en bolkozijnen, steekbogig ontlast. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde natuurstenen omlijsting met voluutvormige sluitsteen, imposten en gekorniste waterlijst in eerste en voorlaatste travee. Boven de eerste deur, rondbogige beeldnis. Oculi, al dan niet met liggend rolwerk, in de topgevels.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17844 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.