Herenhuis en bedrijfsgebouwen

Beschrijving

Statig, empire getint herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Gevelhoeken afgelijnd door imitatie-negblokken. Beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping rondboogvensters onder waterlijst die horizontaal over de penanten doorloopt, doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige deur in zware arduinen omlijsting met hoofdgestel rustend op kapitelen met palmetten; origineel houtwerk, bovenlicht met sierlijk smeedwerk dat een brouwerssymbool vormt (stuikmand met twee brouwrieken). Klassiek geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst op modillons. Bedrijfsgebouwen tegen de linker zijgevel gebouwd, evenals rechts van het woonhuis, ervan losstaand en haaks op de straat. Brouwerij ruim dertig jaar buiten gebruik.

Auteurs: Demey, Anthony