Vaerenthoekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vaerenthoekhoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vaerenthoekhoeve met omgeving

Beschrijving

Vaerenthoekhoeve met woonhuis, dwarsschuur, karrenkot en kleinere bijgebouwen. Het erf is omzoomd met een hulsthaag. Woonhuis van het dubbelhuistype van zes traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (kunstleien ter vervanging van riet) voorzien van een dakvenster met getraliede rondbogige lichtopening. Binnen in een balk 1777 gedateerd. Baksteenbouw op een lage gecementeerde plint, dito fries. Getraliede en beluikte kruiskozijnen, volgens de overlevering afkomstig van het in 1770 afgebroken Blauwhof te Steendorp. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting met hoekblokken, getande houten tussendorpel en gedeeld bovenlicht met ijzeren tracering. Zijgevels met dunne aandaken en muurvlechting. Ten zuidwesten: dwarsschuur, grotendeels vernieuwd, doch nog met behouden klein deel van de rietbedekking (nok loodrecht op de straat). Aan de straat, ten zuiden van het huis: klein houten karrenkot onder zadeldak (nok parallel aan de straat, deels riet, deels golfplaten).

Auteurs: Demey, Anthony