Gemeentehuis van Bazel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Bazel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Bazel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Bazel

Beschrijving

Oud gemeentehuis. Rechthoekig neoclassicistisch gebouw van 1842-44. Vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak (leien). Baksteenbouw met gebruik van arduin onder meer voor de plint, deur- en vensteromlijstingen, middenrisaliet en hoeklisenen in bossagewerk. Middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton en dubbele bordestrap met smeedijzeren leuning. Verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters en dito deuren onder waterlijst. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst.

Auteurs: Demey, Anthony