Groepsbebouwing van arbeiderswoningen

Beschrijving

Arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgericht als werkmanswijk op aanvraag van L. De Naeyer naar ontwerp van G. Van Dyck van 1911; opgetrokken volgens spiegelbeeldschema en gelegen in een bocht, aanvankelijk met voorzieningen van winkels en herbergen.

Bakstenen lijstgevels met muurbanden van witgeschilderde of gesinterde baksteen; sporadisch geritmeerd door getrapte dakvensters met oculus. Steekboogvensters; boogvormige deuren met op bovenverdieping blinde rondboognissen. Talrijke aanpassingen: vernieuwde parementen, kroonlijsten en muuropeningen.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1911, nummer 39.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De woningen met huisnummers 58, 74, 80, 84, 92 en 100, oorspronkelijk deel uitmakend van het ensemble, werden inmiddels verbouwd.

• Informatie verstrekt door IOED IGEMO in november 2017.
Auteurs: Jacobs, Els