Villa Margaretha

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Margaretha

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis onder complexe bedaking (nok parallel aan en loodrecht op de straat, kunstleien), opklimmend tot de 19de eeuw en aangepast in 1906 (zie achtergevel aan Stationsstraat).

Aan Guido Gezellestraat: neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met centraal deurrisaliet en imitatiemuurbanden, uitwaaierend boven de muuropeningen op de begane grond. Overwegend rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Eerste bouwlaag met rondbogige deur en venster (laatste travee) in gelijkaardige omlijstingen. Links vooraan: aanbouwsel onder plat dak.

Aan Stationsstraat: art-nouveaugetinte lijst- en uitspringende hogere puntgevel (links) verbonden door centrale torenvormige travee onder plat dak, naar verluidt eertijds onder leien, uivormige spits. Kleurige baksteenbouw met rechthoekige vensters, torentravee met gekoppelde rondboogvensters; bewaard houtwerk. Naam en jaartal 1906 verwerkt in de florale panelen van boogvelden en borstweringen.

Volgens H. Lejon interieur met decoratieve tegeltableaus.

Auteurs: Steyaert, Rita