Kapel van rustoord Sint-Elisabeth

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van rustoord Sint-Elisabeth

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ziekenhuis

Beschrijving

Hoofdgebouw van het Rustoord Sint Elisabeth achterin gelegen en haaks op de straat ingeplant. Dubbelhuis uit de 18de eeuw, aanvankelijk toebehorend aan de familie van Puymbroeck en sinds 1835 door de zusters maricollen-franciskanessen (Waasmunster) ingericht tot hospitaal. Beraapte voorgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Tweede bouwlaag toegevoegd in 1873 naar ontwerp van architect Edmond Serrure. Vooruitspringende hoeklisenen en deurtravee met spiegelboogvormige rijk geprofileerde arduinen deuromlijsting op neuten, en voorzien van een gestrekte tussendorpel, imposten, versierde zwikken en sluitsteen, een gekorniste waterlijst uit de tweede helft van de 18de eeuw en een recentere (19de-eeuwse) ijzeren waaier in het bovenlicht. Rechthoekige benedenvensters in arduinen omlijsting met duimen en met lekdrempels op consoles; getoogde vlak omlijste bovenvensters op lekdrempels.

Links ertegen aan de straatkant: neoromaanse kapel uit begin 20ste eeuw. Rechthoekige plattegrond van vier traveeën. Bakstenen constructie met verwerking van natuursteen voor de speklagen en topgevelafwerking. Traveeën en topgevel (aan de straat) gemarkeerd door lisenen en rondboogfriezen. Gekoppelde rondboogvormige lancetvensters. Naast de ingangspoort met geblokte stijlen en siervazen, bevindt zich een eenvoudige straatpomp, ingewerkt in een arduinen stijl met bekronende siervaas.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen/Rijksdienst voor Monumenten en Landschapszorg, bundel 925.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het achterin gelegen en haaks op de straat ingeplant 18de-eeuws hoofdgebouw van het rustoord werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook de ingangspoort en waterpomp zijn verdwenen.

• Informatie verkregen van de gemeente (13 september 2011).
Auteurs: Jacobs, Els