Hoekhuis Het Gulden Vlies

Beschrijving

Hoekhuis ter plaatse van de herberg waar volgens de overlevering Willem van Oranje en de graaf van Egmont in 1567 een laatste ontmoeting hadden met als legendarische afscheidswoorden: "Vaarwel, prins zonder land"/ "Vaarwel, graaf zonder hoofd". In het eerste kwart van de 17de eeuw vermeld als "hoeve 't vlies".

Heden sterk aangepast hoekhuis van drie + vier traveeën en drie bouwlagen van baksteen en gewapend beton onder haakse zadeldaken (kunstleien), opgericht in 1903. Combinatie van lijst- en trapgevels met hogere hoektravee uitgewerkt als toren onder klokvormige bekroning. Contrasterende banden en siermetselwerk (boogvelden en trapgevels). Rechthoekige muuropeningen. Achteruitwijkende café-ingang in opengewerkte hoektravee met rondbogen op hardstenen zuilen, hogerop loggia's, radvensters en leeuwenkoppen als steigergatvullingen. Trapgevels met sierankers, aan de Nieuwstraat met initialen AP.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Willebroek, schetsen 1904/15.

Auteurs: Steyaert, Rita