Brouwerij De Brug en brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerij De Brug met woonhuis aan de straatzijde en L-vormig achterin gelegen bedrijfsgebouw.

Woonuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel met markerend middenrisaliet en hoeklisenen, getoogde vensters in geriemde omlijsting; bovenvensters met sluitsteen tussen guirlandes op doorgetrokken lekdrempels. Beraapte zijpuntgevels met rondboogzoldervensters.

L-vormig brouwerijcomplex met oost- en zuidgevels uitziend op de binnenplaats. Oostvleugel van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 19de eeuw met behouden (heden beraapte) voorgevel uit de 17de eeuw met twee zandstenen kruiskozijnen (links boven) en aflijnende zandstenen kroonlijst.

Kelderverdieping met troggewelven tussen ijzeren I-balken. Hergebruikte moerbalken (soms met versierde sloffen) in de zoldering. Zuidoostelijke hoek met behouden eest, doorlopend op de verdieping en ervan gescheiden door wanden in vakwerkbouw (hout en bakstenen visgraatverband). Tuingevel van vier traveeën met getoogde vensters.

Zuidvleugel (voormalig koetshuis ?) van drie traveeën, één bouwlaag en schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Getoogde doorgangen.

Auteurs: Demey, Anthony