Rusthuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rusthuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ouderlingentehuis, gedateerd 1672

Beschrijving

Ouderlingentehuis, volgens gevelsteen boven toegang in straatgevel zogenaamd "Gesticht Frans Briels 1867-1932". Lange 20ste-eeuwse vleugel aan de Hazaarddam gebouwd haaks op en min of meer qua stijl geïnspireerd op L-vormig gebouw gelegen achter aangelegde voortuin; in cartouche op de rechter zijpuntgevel gedateerd 1672.

Gerestaureerde traditionele bak- en zandsteenarchitectuur van twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (leien) voorzien van drie dakkapellen. Hoge afgeschuinde zandstenen sokkel. Gevel van langste gedeelte telt vier traveeën rechts met zandstenen hoekstenen. Half beluikte kruiskozijnen met zandstenen hoekblokken en geprofileerde tussen- en bovendorpels. Links rechthoekige deur met licht geprofileerde hoek blokken, rechte tussendorpel op imposten, versierd met dropmotief en bolkozijn als bovenlicht. Haakse vleugel van twee traveeën. Bepleisterde rechter zijpuntgevel voorzien van zandstenen speklagen en beluikt kruiskozijn; geveltop met kloosterkozijn onder gedateerde cartouche. Vrij recente nieuwbouw parallel aan en achter oudste vleugel.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Bij de uitbreiding en renovatie van het complex heeft men de oudste delen behouden en de later toegevoegde delen vervangen door op de erfgoedwaarde afgestemde nieuwbouw.

• Informatie verkregen van Stephan Delaruelle (november 2020).