Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland-instituut

Beschrijving

Zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland"-Instituut bestaande uit hoofdgebouw van 1894 (geveltop) en recentere klaslokalen. Oudste gebouw in neobarokstijl, met tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van kleine dakkapellen. Hoge arduinen plint en dito hoekkettingen en muurbanden. Hoofdingang (achtste travee) in arduinen neobarokke omlijsting: geblokte pilasters als rechtstanden geflankeerd door vleugelstukken, gebroken gebogen fronton met naamplaat; risalietvormende travee bekroond door tuitgevel met beeldnis en gedateerd fronton. Kleinere ingang in derde travee: rondboogdeur, geblokte pilasters met vleugelstukken en trigliefconsoles, zwikken, diamantkopsluitsteen, gekorniste waterlijst waarop gebroken fronton. Rechthoekige vensters met latei op consoles en gevat in een licht getoogde nis. Gevel beëindigd op houten kroonlijst met consoles.

Parallel aan het hoofdgebouw en er deels ingewerkt: ruime neogotische kapel van acht traveeën + drie doksaaltraveeën en lagere, rechthoekige sacristie met lancetvensters. Sierlijke dakruiter boven doksaal. Travee gemarkeerd door steunberen, overvloeiend in lisenen, met elkaar verbonden door een bakstenen muizentandfries; spitsboogtweelichten met vierlobtraceerwerk in de vensterkop. De achteruitgang van de school in de Sint-Elisabethstraat staat in het verlengde van een circa 200 meter lange dreef met als eindpunt een calvariekapelletje.

Auteurs: Demey, Anthony