Burgerhuizen en winkel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Vijf art-nouveaugetinte enkelhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak of pseudo-mansardedak (nummer 11) van circa 1910; nummer 5 naar ontwerp van A. Vlemincx (inscriptie op plint); nummers 9 en 13 met bouwaanvraag naar ontwerp van A. Willems van 1912, tevens met afwijkend ontwerp voor nummer 11.

Top- (nummer 5) en lijstgevels van kleurige, contrasterende baksteen met gebruik van hardsteen. Diverse muuropeningen met origineel, verzorgd schrijnwerk, voornamelijk voor de nummers 5-9. Nummer 7: met faiencepanelen met vegetale motieven; nummer 9 gebouwd als winkelhuis met achterliggende bakkerij, links rechthoekige poort onder I-balk, rechts houten pui en, evenals nummer 10, graffitipanelen. Nummer 13 volgens ontwerp eveneens opgericht als winkelhuis. Nummers 11 en 13 met aangepaste puien.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1912, nummer 33.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Van de rij burgerhuizen (nummers 5-13) werden de twee woningen aan het rechter einde van de rij (nummers 11 en 13) gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els