Pastorie gedateerd 1724

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie gedateerd 1724

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie, gedateerd 1724

Beschrijving

Voormalige pastorie, gebouwd door pastoor Wildemeersch; boven de centrale deur 1724 gedateerd. Laatbarok herenhuis met classicistische inslag, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) voorzien van vijf recente dakkapellen. Bakstenen voorgevel met verwerking van zandsteen voor hoge sokkel, aflijnende muurbanden en fries onder de houten kroonlijst. Dubbelhuis met geaccentueerde deurtravee door dito muurbanden. Beluikte rechthoekige vensters met zandstenen neggen en sponningbeloop, arduinen lekdrempel en latei. Monumentale arduinen deuromlijsting: sterk geprofileerde rechtstanden op neuten met imposten en eveneens geprofileerde booglijst, gevat in rechthoekige omlijsting met verdiepte zwikken en vooruitspringende waterlijst. Houten tussendorpel en waaier. Sterk gewijzigde beschilderde bakstenen achtergevel op behouden sokkel en met originele centrale deuromlijsting, sterk gelijkend op deze van de voorgevel doch met sluitsteen en spiegels in de zwikken. Een behouden venster rechts in vlakke omlijsting; horizontaliserende platte band. Beraapte zijgevel met zoldervensters.

Auteurs: Demey, Anthony

Meer informatie is te vinden in volgende publicatie: